diy parfum

Parfums ruiken lekker, maar zijn ze wel gezond voor je?

Meer dan 1200 geur chemicaliën die momenteel gebruikt worden in parfums, zijn gemarkeerd als potentiële of bekende “zorgwekkende chemicaliën” (rapport 2018 WVE). Hiervan zijn er 7 kankerverwekkende stoffen, 15 chemische stoffen die niet mogen worden gebruikt in cosmetica in de EU en andere die worden genoemd in verschillende internationale waarschuwingslijsten. Endocriene verstoorders, die menselijke hormonen nabootsen, zijn met name zorgwekkend, omdat ze effecten kunnen hebben in de kleinste doses. Uiteraard zegt de parfumindustrie dat de blootstelling aan deze ingrediënten extreem laag is en daarom niet gevaarlijk voor gebruik. Ik zou hetzelfde zeggen als mijn branche zo’n 60 miljard wereldwijd verdien!

Één parfum op de etiket – 50 tot 300 verschillende chemicaliën

Wanneer je op een label “parfum” geschreven ziet staan, betekend dit niet dat dit maar één component is. Een enkele geur kan namelijk 50 tot 300 verschillende chemicaliën bevatten. Het wordt maar door één woord beschreven omdat de formules van parfums als “handelsgeheim” worden beschouwd. Dit kan je terug vinden op ingrediëntenlijsten van talloze cosmetica, persoonlijke verzorgings producten maar ook schoonmaakproducten. Een interessant en leerzame documentaire is “Stink”. Hierboven een filmpje over de maker en zijn verhaal.

Maak jouw eigen DIY parfum, zonder chemicaliën, veilig en duurzaam

Een neutrale basis – 9ml

De eerste stap naar een DIY parfum is een ​​neutrale basis voor je parfum kiezen. Kies voor een ​​dunne olie, deze zijn perfect en veilig voor jouw huid. Hieronder een lijst van dunne oliën:

Geuren met essentiële oliën – 10 druppels

Zelfs essentiële oliën kunnen schadelijk zijn. Denk dus goed na over welke geuren jij in jouw parfum gebruikt. De meeste essentiële oliën vereisen ook verdunning om bijwerkingen te voorkomen. De algemene regel is om de concentratie van essentiële oliën onder de 5% houden.

Essentiële oliën zoals sinaasappel, limoen en citroen, kunnen lichtgevoeligheid veroorzaken als ze worden toegepast vóór blootstelling aan de zon waardoor je sneller verbrand.

Je kan jouw parfum maken in een glazen 10ml roller flesje.

Hierbij een aantal recepten/mixen voor jouw DIY parfum:

Bloemen die je kunt gebruiken waarvan de kleuren niet vervagen door de olie zijn:

Laat jouw parfum 24-48 uur staan ​​om zich te ontwikkelen voor een perfecte gebalanceerde geur. Daarna is deze klaar voor gebruik, rol je zelfgemaakte natuurlijke parfum op je polsen of achter je oren en geniet van jouw heerlijke geur!

Vergeet niet de kortingscode “PP2515SIM” te gebruiken voor 7,5% korting op jouw eerste bestelling is bij de online-zeepwinkel.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *