off-grid

Welke woonomgeving past het beste bij jouw normen en waarden?

Heb jij altijd al gedroomd om off grid te leven? Ik moet eerlijk bekennen dat het ook meer dan eens door mijn gedachten is gegaan. Wanneer je in de stad opgegroeid bent, wordt automatisch alles voor je geregeld. Van sanitaire voorzieningen tot het openbaar vervoer tot ziekenhuizen. Het leven is makkelijk. Maar past dit we bij jouw normen en waarden? En vergeet niet dat alles een prijs heeft. Wat we voor de gemak van een stad inleveren is geld en vaak enige disconnectie met de natuur en onszelf. Is de gras groener aan de ander kant? Daar is geen antwoord op te geven. Ieder levensfase heeft zijn behoeftes, ieder mens is anders. Wat wil jij het allerliefste wonen? En wat ben je bereid daarvoor op te geven?

Off grid leven, in de stad wonen, de voor- en nadelen

Hoewel ik wel aan een park woon, leef ik in de stad. Wat het mij brengt zijn verschillende dingen. Dit zijn dan ook meteen de nadelen van off-grid leven en wonen. Dit is mijn perspectief als 32jarige. Ik kan mij voorstellen dat mijn wensen zullen veranderen als ik straks 60 ben bijvoorbeeld. Overigens hoeft dit natuurlijk niet.

Voordelen stadsleven

 • Sociale events worden vaker georganiseerd waardoor je altijd wat leuks kan doen, nieuwe dingen kan ontdekken, nieuwe mensen mag ontmoeten.
 • Musea zijn aanwezig. Kunst is voor mij belangrijk, ik ga graag naar een museum om nieuwe tentoonstellingen te zien.
 • Geen auto nodig hebben. Alles is lopend of met het OV te bereiken. Dat is niet alleen goedkoop maar ook milieuvriendelijker.
 • Werk is innovatiever. Het is ook makkelijker om in de stad af te spreken met anderen ondernemers, er zijn meer mogelijkheden tot netwerken.
 • De mentaliteit van steden is open-minded. Je wordt in een dorp vaker aangekeken als je het anders bent/doet dan de rest, in de stad mag je zijn wie je wilt zijn.
 • De zorg is ontwikkelt en bereikbaar in de stad. Doctors en tandartsen, ziekenhuizen en specialisten zijn binnen handbereik.

Voordelen off-grid leven (dit zeg ik zonder ervaring)

 • Connectie en daardoor respect voor de natuur. Ik geloof dat je meer in balans ben wanneer je in het bos woont dan tussen sky-scraper (ook al zijn deze in Nederland beperkt).
 • Ik denk dat het leven off-grid goedkoper is? Wanneer je geen gebruik maak van de riolering, water en elektriciteit worden de maandlasten radicaal lager. Wel zul je een investering aan het begin moeten doen voor een mobile home, zonnepanelen, watertank, etc…
 • Onafhankelijk en vrij zijn. Als je geen maandlasten heb, heb je direct meer tijd. Je zult tijd moeten spenderen aan jouw levensonderhoud maar werken wordt dan een in plaats van een verplichting.
 • Geen vervuiling creëren. Waar je mee samenwerkt is de natuur, zij geeft jou grondstoffen die je zelf weer kan terug geven waarbij je ons planeet schoon hou.
 • Eigen voeding zonder nare E-nummers. Wat je verbouwt aan grenten en fruit zal beter smaken. Het is volgens mij ook stukken gezonder dan voeding uit onze supermarkten.
 • Gezonde levensstijl. Zelfvoorzienend zijn is fysiek werk verrichten wat jou fit hou. Daarbij eet je wat de natuur jou geeft en je hebt geen stress van je werkgever!

Heb je behoeften om zelfvoorzienende systemen te bekijken, dan raad ik je Off-gridcentrum aan. Een webshop waar je zonnepanelen kan vinden, compost toiletten, water systemen, etc…Handig om een beeld te vormen van wat jij zou willen veranderen in jouw huidige situatie!

Wat wil jij jouw kinderen mee geven?

Captain Fantastic laat je de wereld off-grid zien op zijn manier. Een gezin met zes kinderen woont in het wildernis. Hier komt dus ook een hoge dosis opvoeding bij kijken. De ouders zijn verantwoordelijk voor het groot brengen van zes verschillende persoonlijkheden. Wat aan zich al in mijn opinie een hele prestatie is. Wat wil je overbrengen? Wil je dat zij jouw voetstappen volgen? Willen zij jouw voetstappen volgen? Welke keuzes maak je om ze het beste mee te geven? Een diploma op zak is handig wanneer je deelt neemt aan de westerse maatschappij, maar is dit nodig in de natuur? Is thuis educatie beter of slechter dan school? Missen de kinderen sociale omgangen? Zoveel vragen, zoveel antwoorden.

Power to the people, stick it to the man

Dit uitspraak zul je meerdere malen horen in Captain Fantastic, het betekent het volgende: wanneer het volk niet meer tevreden is over degene die hun regeert kunnen ze zichzelf hierover manifesteren. De macht balans moet dan weer hersteld zijn waarbij het volk het macht weer in handen heeft. De uitspraak “Power to the people” is rond de jaren ’60 ontstaan. De “man” is elk persoon die staat voor het behoud van de status quo: politie, managers, rijke mensen, overheid, etc… “Stick it to the man” wilt simpelweg zeggen “F*#^k” deze zojuist genoemde categorie mensen. Excuseer mijn vocabulaire, ik kon geen betere duidelijke uitleg bedenken!

As long as the general population is passive, apathetic, diverted to consumerism or hatred of the vulnerable, then the powerful can do as they please, and those who survive will be left to contemplate the outcome.

Naom Chomsky

Naom Chomsky day in plaats van kerstviering

Amerikaans taalkundige, filosoof, mediacriticus en politiek activist. De heer Chomsky is een eigenzinnige humanist in vlees en bloed. Een man die de menselijke waardigheid, vrijheid en persoonlijkheid vooropstelt. Het humanisme combineert individuele ontwikkeling met een politiek-ethisch streven naar humaniteit, dat wil zeggen: menselijkheid. Sleutelbegrippen zijn zelfontplooiing en zelfontwikkeling, autonomie (in de betekenis van vrijheid en het streven naar een goed en mooi leven), verantwoordelijkheid, kritisch denken en gelijkwaardigheid. Zoals vader Ben in de film ook vraagt, zou je liever het leven van deze humanist vieren of zou je liever een kerstboom in jouw huis willen in december?

De film is niet meer in de bioscoop te zien, maar mocht je hem cadeau willen geven of het zelf willen bekijken, kun je deze vinden bij Bookspot voor €10.99.

Hoe denk jij over off-grid leven? Zou je dat kunnen/willen? Misschien doe je dit al en lees je deze blog vanuit het bos? Wat zijn de voor of nadelen voor jou van de stad of van off-grid wonen? Is er wellicht een middelweg? Wat vind je van de opvoeding in deze film?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *